Jeneratör motor onarımı

Sargı testleri ;

a) Sargıların megger ile izolasyon testleri yapılır.

b) Sargılarınmaximum 15 ampere kadar 1/10000 hassasiyetinde DC dirençleri ölçülür

c) Sargıların Hi-POT ve SURGE testi ile şaseye ve bobin ve spirler arasına karşı yüksek gerilim ile izolasyon dayanım testleri yapılır.

d) Sargı RTD ısı ölçer ve ısıtıcıların direnç kontrolleri yapılır. 

 

 Sargı ve parça temizlikleri ve bakım ve onarımları ;

a) Sarımı yapılmayan sargılar ve motor parçaları özel yıkama kabininde basınçlı sıcak su deterjan ve solvent ile temizlenir. Temizlik sonrası sargılar sarım yapılan motorlara uygulanan fırınlama işlemine tabi tutulur ve fırın sonrası koruyucu vernik ile verniklenir.

b) Varsa fırça tutucular kumlama makinesinde kumlanarak kir ve oksit tabakalarından arındırılır. Oksitlenen izolatörlerde aynı şekilde kumlanarak temizlenir.

c) Varsa bileziklerin tornası yapılırarak yapılarak ovalitesinin %2 seviyelerine getirilirve yüzeyi taşlanarak yüzey pürüzlülük değerleri 1,25-1,75 mikrometre aralığına getirilir.

d) Aşınan ve vernik dolan civata dişyuvaları klavuz ile temizlenir.

e) Bozuk olan yatak yerleri ve flançlar burçlama yöntemiz ile onarılır ve mikrometre ile toleransında olup olmadığı kontrol edilir.

f) Rotor tüm dönen parçalrı ile ISO 1940-1 standardına ve kaplin/kasnağın kamalanma şekli ve balanslanma şekline göre tam kama veya yarım kama ile balansı alınır. Kaplin/kasnağın balansı aynı standart ve kamalanma yöntemi dikkate alınarak ayrı olarak balansı alınır.

Jeneratör motor onarımı